Omstanders en niet-medische hulpverleners kunnen de overlevingskansen van slachtoffers van (bom) aanslagen en grote ongelukken aanzienlijk verhogen.
Omstanders en niet-medische hulpverleners kunnen de overlevingskansen van slachtoffers van (bom) aanslagen en grote ongelukken aanzienlijk verhogen. Door ernstig bloedverlies meteen adequaat te stelpen, worden levens gered. Het is niet ondenkbaar dat in de toekomst Nederland wordt getroffen door een (bom)aanslag of massale schietpartij, nu dit soort aanslagen steeds vaker voorkomen in West-Europa. De terreurdreiging is, ook in Nederland, onverminderd hoog. De verwondingen tijdens een aanslag gaan meestal gepaard met levensbedreigend bloedverlies, waardoor de overlevingskansen van slachtoffers snel afnemen naarmate de tijd verstrijkt.
Elke seconde telt.
Snelle eerste hulp door omstanders of hulpverleners die al ter plaatse zijn, zoals bedrijfshulpverlening (BHV), politie, brandweer of marechaussee, kan voorkomen dat mensen doodbloeden. Dat geldt natuurlijk ook voor meer alledaagse verwondingen waarbij levensbedreigend bloedverlies optreedt, bijvoorbeeld bij ongevallen met machines, een val door een glazen deur of ernstige open botbreuken. In een Amerikaanse survey geeft 75% van de ondervraagde mensen aan bereid te zijn noodhulp te bieden aan een medemens met ernstige bloeding. (Bron: Converting Bystanders to Immediate Responders, JAMA Surgery, juli 2017)
Dr. Leo Geeraedts, traumachirurg in St Elisabeth ziekenhuis in Tilburg en voormalig arts bij het Mobiel Medisch Team, is expert op het gebied van bloedverlies en shock. Hij werk samen met Academie en het Netwerk Acute Zorg Noordwest (Traumacentrum) om de kennis en vaardigheden over het stoppen van levensbedreigend bloedverlies te verspreiden. Zijn kennis en methode zijn gebaseerd op de ‘Stop the Bleed’-campagne uit de Verenigde Staten en daarbij de Hartford-consensus en de ‘Bleeding Control Course’1). Hierin wordt het nut en de noodzaak van het zo vroeg mogelijk stoppen van levensbedreigend bloedverlies aanbevolen. Het betreft een breed gedragen initiatief, onder meer door de American College of Surgeons, hulpdiensten en het Ministerie van Defensie van de VS. De initiatiefnemer van de Hartford Consensus, traumachirurg Lenworth M. Jacobs, en de grondlegger van de ‘Bleeding Control Course’ hebben Geeraedts toestemming verleend om dit initiatief ook in Nederland op te zetten. Hierdoor is ‘Stop de bloeding – red een leven’ de voortzetting van een beproefd concept. Het is de eerste gecertificeerde cursus in Nederland waarbij niet-medici leren hoe je bloedingen stopt als omstander. Want uiteindelijk kan iedereen, met vrij eenvoudige handelingen, een ernstige bloeding stoppen.
Op deze website vindt u informatie over het initatief ‘Stop de bloeding – red een leven’. U vindt hier de cursuslocaties, voorlichtingsmateriaal over het stoppen van levensbedreigend bloedverlies, achtergrondartikelen, nieuws en alle partners van dit Nederlandse initiatief.
Het Nederlandse initiatief ‘Stop de bloeding – red een leven’ wordt ondersteund door de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT).
Er zijn helaas (nog) geen cursus data beschikbaar.
Aangesloten bij